22 januari, 2024 Vi hyllar vardagshjältarna!

Livet består till största delen av vardagar, så se till att maten du äter då är riktigt bra och inte krånglar till det i onödan. Det är här våra vardagshjältar kommer in i bilden – snabba, smarta och goda produkter som hjälper dig att få maten på bordet på ett kick. Falukorv, pitepalt, blodpudding, bacon och mycket annat som hela familjen gillar. Tillagade med en stor portion omtanke, av svenska och norrländska råvaror.

Pax för palten!
Vi använder potatis som är odlad i norr och rimmat fläsk från svenska och norrländska gårdar till vår palt.
Norrbottens egen landskapsrätt njuts traditionellt med smör och lingonsylt, men är du nyfiken på att variera denna vardagshjälte har vi några bra tips:

  • Stek valfri svamp tillsammans med rödlök, koka ihop med en skvätt gräddmjölk och servera till palten för lite mer lyx i vardagen.
  • Lägg in morötter i 1-2-3 lag, servera till palten tillsammans med kokt grönkål. Så här färgstark och näringsrik kan också husmanskost vara.
  • Bryn smält smör med tunt skuren gul lök. Strö över persilja och servera till palten. Passar precis lika bra till kroppkakor, om du föredrar det.

Hurra för falukorv!

Vill du ha den alspånsrökt, med bara 17% fett, extra rökig eller en lite mildare variant? Alla våra falukorvar är gjorda av svenskt kött och är resultatet av ett traditionellt norrländskt mathantverk. Smaka dig fram till din favorit!

  • NORRLANDSFALUKORV
    Vår varmrökta Norrlandsfalukorv har en högre kötthalt än våra andra falukorvar. Följ med in i produktionen och hör vår charkmästare Leif berätta om hur vi tillverkar Norrlands mest sålda falukorv. Länka till falukorvsfilmen?
  • ALSPÅNSRÖKT FALUKORV
    En norrländsk delikatess, gjord av de finaste råvarorna och rökt på traditionellt vis för en fyllig röksmak.
  • NYHLÉNS FALUKORV
    En traditionell falukorv som är mild i smaken, men ändå med viss kryddighet.
  • ALSPÅNSRÖKT BRASKORV
    Vår varmrökta braskorv har rökts med riktigt alspån och har en fyllig men ändå mild smak.
  • BASTURÖKT FALUKORV
    Vi röker falukorven i hög temperatur och med hög luftfuktighet för en fyllig röksmak.
  • LÄTTKORV
    Ett magrare alternativ till vanlig falukorv, men fortfarande med en hög kötthalt.

Parmesangratinerade falukorvsstubbar med persiljemos 
Helstekt falukorv i ugn
Het korvstroganoff 

Ge järnet blodpudding!
Mat som innehåller blod är nyttig eftersom den har ett högt protein- och järnvärde. Tänk på att steka blodpudding i rikligt med smör och på låg värme. Då blir den genomstekt och får samtidigt en härligt frasig yta.
Prova några smakkompisar nästa gång du blir sugen på blodpudding:

  • Låt blodpuddingen och lingonen få sällskap av ugnsrostad rödlök och äpple.
  • Servera blodpuddingen med apelsinmarinerad strimlad vitkål och persilja. Gott, enkelt och med massor av C-vitaminer på köpet.
  • Bacon har du säkert testat till blodpuddingen. För lite grön variation vill vi tipsa om rostade morotsstavar, blandade med stekt grönkål och lingon.

Heja bacon!                                          
Vårt norrländska bacon finns i två varianter; en med traditionell röksmak (i röd förpackning) och en som är handsaltad och alspånsrökt (i svart förpackning). Knaperstek och servera till blodpudding med lite lingonsylt för en rustik och god lunch eller middag.

Blodpudding med bacon och kanelstekta äpplen


Härliga tider varmkorven!
Vår goda lokalproducerade varmkorv är en riktig räddare i vardagen – perfekt att ta till när tiden inte räcker till. Med sin milda smak går den dessutom att variera i oändlighet:

  • Servera varmkorven med parmesangratinerade blomkålsbuketter. Blomkål är billig och nyttig mat, som dessutom passar perfekt till korv.
  • Büsa till varmkorven lite och få oktoberfeststämning redan i februari. Surkål blandat med rivet äpple blir en spännande topping.
  • Värm skivad varmkorv i ett foliepaket med kokt potatis, lök och örter. Extra enkel blir matlagningen när allt lagas i samma form, som inte heller behöver diskas.

Varmkorv med potatis- och rotfruktsstomp 
Tunnbrödsrulle med varmkorv och potatissallad 

Merci Parisare!
Vår stolta norrländska klassiker funkar i alla lägen, och alldeles särskilt bra en hektisk veckodag. Här kan du experimentera med tillbehör och smakkompisar, eller så äter du den helt enkelt som du brukar. 

  • En riktig smakexplosion får du om du lägger tunna skivor av kokta rödbetor på parisaren, och strör över riven pepparrot och krasse, salt och peppar.
  • Servera med stekt ägg och rostad lök. Krångligare än så behöver det inte vara för att det ska smaka riktigt gott.
  • Hacka gurka och rödlök, blanda med kapris och lägg på parisaren. Smaker och konsistenser i perfekt harmoni.

Parisare med salsa och dijoncrèmefraiche 
Chorizoparisare toppas med rostad paprika och basilika 


« Tillbaka till nyheter