Recept

Här hittar du recepten för veckans alla dagar och måltider. Långkok eller snabblunch. Macka eller hel meny.

Tjälknöl

15 min + 14 tim 5 Ingredienser
Ingredienser

6 portioner

1 kg benfritt kött av innanlår
1 l vatten
1 dl salt

2 msk socker
1 st lagerblad
1 tsk krossad svartpeppar 
2 msk krossade enbär
Gör så här
  • Djupfrys köttet. Lägg köttet otinat på ett galler i en långpanna, sätt in i kall ugn på nedersta delen och sätt ugnen på 100° C. Långtidsstek i 9–10 timmar, gärna över natten. Stick in en termometer efter ca 2 timmar när köttet tinat, ta ut köttet när termometern visar 65°.  
  • Blanda ingredienserna till lagen i en kastrull och koka upp. Lägg köttet i en bunke. Häll den heta lagen över köttet och täck över. Ställ köttet i sin lag på ett svalt ställe i 4–5 timmar.  
  • Ta upp köttet och torka av det. Skiva det tunt.
  • Servera gärna med…