Marinerad oxfilé med potatisgratäng och portvinssås
Gör så här
Köttet
- Gnid in köttet med salt och grovmalen svartpeppar. Lägg i en ugnsform.
- Stek i ugnen i 175 grader tills köttet har en innertemperatur på 54-56 grader, beroende på hur genomstekt du vill ha det.
- När köttet har stekt klart, linda in i folie och ställ i kylen för att svalna.
- Skiva upp köttet i tunna skivor och häll över marinaden.
Marinad
- Blanda alla ingredienser och rör om väl. Häll över det skivade köttet och ställ i kylen till servering.
Potatisgratäng
- Skala och skiva potatisen och lägg i en kastrull. Häll på grädde och mjölk.
- Låt sjuda tills potatisen är mjuk. Rör då och då så det inte bränns i botten.
- Smöra en ugnsform och häll i potatisen. Är det mycket vätska så häll av lite.
- Tillsätt den rivna vitlöken och salta och peppra lite lätt. Rör om och strö över osten.
- Gratinera i ugnen i 225 grader tills osten smält och blivit gyllene.
Potatisgratäng
- Skala lök och grönsaker och hacka i mindre bitar. Smält smöret i en stekpanna, lägg i löken och grönsakerna. Låt steka tills löken är mjuk.
- Tillsätt resten av ingredienserna och låt sjuda tills såsen reducerat ner till hälften. Sila bort grönsakerna. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Red såsen med maizena utrört i lite kallt vatten till önskad konsistens. Rör ner en klick smör just innan servering.