Recept

Här hittar du recepten för veckans alla dagar och måltider. Långkok eller snabblunch. Macka eller hel meny.

Glöggdoftande julskinkmacka med rödbetor och majrovsallad

1 tim + 4 tim 22 Ingredienser
Ingredienser

4 st

8 skivor kokt julskinka
4 skivor danskt rågbröd

Kanel- och nejlikakokta rödbetor

2 st små färska rödbetor

1 st kanelstång

5 st nejlikor
  saften från en apelsin
  vatten och salt

Glöggdoftande köttgelé

5 dl  vatten
3 msk oxfond
1 tsk mörk soja
3 msk glögg

6 st gelantinblad
  salt och peppar

Majrovsallad med sultanrussin

230 g   riven skalad majrova
1 msk   finsk stark senap
100 g Philadelphiaost

3 msk   riven gul lök

6 st gelantinblad
50 g  sultanrussin (gula russin)

1 dl olja
1 st äggula

3 st droppar Tabasco
  rivet skal från en apelsin
  salt och peppar

Knaperstekta lökringar

Skiva skalad lök i tunna skivor
och sära ringarna ifrån varandra.
Hetta upp ett lager av ½ cm olja
i en stekpanna. Lägg i lökringarna
några i taget och stek tills de fått
fin färg. Låt rinna av på
hushållspapper.

 

Vispat Västerbottensostsmör


50 g extrasaltat smör

30 g riven Västerbottensost

 

Gör så här
  • Lägg i rödbetorna, kanelstången och nejlikorna i en gryta med vatten, apelsinsaft och salt. Låt koka tills rödbetorna känns mjuka. Dra av pannan och låt rödbetorna svalna i spadet. Skala betorna och skär dem i klyftor.
  • Blötlägg gelantinblad i kallt vatten. Låt vatten, fond och soja koka upp, häll på glöggen och smaka av med salt och peppar. Krama ur gelantinbladen och rör ner dem i grytan. Häll över vätskan i en avlång form och låt stelna i kylen ca 4 timmar. Skär gelén i ½ cm tjocka skivor.

  • Vispa äggulan med en elvisp och häll i oljan i en tunn stråle. Blanda ner Philadelphiaost och sedan de övriga ingredienserna. Smaka av med salt och svartpeppar.

  • Låt smöret mjukna i rumstemperatur. Vispa med en elvisp på hög fart så smöret blir fluffigt, tillsätt osten och rör ut den i smöret.

  • När alla dina ingredienser är klara: Bred rågbrödet med det vispade Västerbottensostsmöret och lägg på två skivor skinka per macka, lägg sedan på köttgelén, 2 msk majrovasallad och två klyftor rödbeta, strö över löken.